Ce este rezectia hepatica ? - generalitati

Ficatul este singurul organ al mamiferelor care poate regenera parenchimul functional activ dupa pierderea tesutului.

Exploatarea acestei proprietati fiziologice a permis dezvoltarea chirurgiei de rezectie hepatica, care este in momentul de fata o procedura extrem de raspândita.

Rezectia hepatica este indepartarea chirurgicala a unui teritoriu patologic din tesutul hepatic, fiind acum cea mai frecventa indicatie pentru rezectia hepatica dar mai exista si alte afectiuni care pot fi tratate cu succes prin aceasta tehnica chirurgicala ( vezi pagina de indicatii pentru rezectia hepatica )

Comparativ, supravietuirea la 5 ani a pacientilor cu metastaze hepatice este apropiata de zero la pacientii netratati, fata de pâna la 60% la cei carora li se efectueaza rezectie hepatica, in cazul metastazelor hepatice din cancerul colorectal.

O rezectie hepatica dureaza in medie aproximativ 3-5 ore si poate fi efectuata fara a fi nevoie de transfuzie de sange. Pâna la 50-60% din tesutul hepatic poate fi scos în siguranta. Spitalizarea este de aproximativ 5 zile si recuperarea completa are loc în 5-6 saptamâni.
Ficatul rezecat se regenereaza la dimensiunea sa preoperatorie în 6-8 saptamâni.

Dotarile tehnice ale clinicii noastre permit abordarea noului concept de chirurgie hepatica fara sângerare (“bloodless systematic hepatic resection”), cu beneficii importante in evolutia postoperatorie a pacientilor. Datorita faptului ca nu mai este necesara transfuzia de sange intraoperator cat si postoperator, evolutia pacientilor este mai buna, fiind evitate posibilele complicatii ale transfuziei sangvine.

Evaluarea preoperatorie trebuie sa fie adaptata la nevoile fiecarui pacient, pe baza co-morbiditatilor generale si a functiei hepatice. ( vezi pagina privind Evaluarea preoperatorie ).

Pentru o pre-evaluare puteti apela la formularul nostru de e-mail prin care ne puteti trimite niste date absolut necesare, urmand ca medicii nostri sa evalueze cazul si sa va trimita un raspuns in maxim 48 de ore, privind eligibilitatea dumneavoastra pentru o posibila interventie de rezectie hepatica, precum si stabilirea unei programari pentru un consult.

Pentru a vedea care sunt investigatiile pe care este nevoie sa le efectuati pentru a putea fi evaluat va rugam sa accesati pagina noastra referitoare la investigatii obligatorii.
De asemenea o puteti gasi pe formularul nostru de e-mail.