CENTRUL DE SENOLOGIE

MAJORITATEA NODULILOR MAMARI NU SUNT CANCER. Majoritatea pacientelor care se prezinta la Centrul de Senologie necesita o singura vizita.

CE TREBUIE SA STITI ?

Medicul dumneavoastra v-a trimis la Centrul de Senologie al Spitalului Clinic Sf. Maria. Aceasta se poate datora faptului ca aveti un nodul mamar sau ca prezentati un alt simptom, cum ar fi disconfort sau scurgere sau multiple antecedente familiale de cancer mamar. La centrul nostru veti fi examinata de catre un medic. Medicul poate decide sa va trimita sa efectuati cateva teste. Acestea pot include efectuarea unei mamografii, o ecografie mamara, sau ambele.
De asemenea este posibil sa vi se solicite un test care sa implice o punctie mamara prin intermediul unui ac fin.

Cat timp voi sta la clinica ?

Scopul nostru este sa consultam toate pacientele promt si sa efectuam testele dumneavoastra intr-o singura zi. Uneori pot exista intarzieri inevitabila, in special, daca sunt necesare mai multe teste. Este posibil sa fiti nevoita sa stati o buna parte a zilei la spital si trebuie sa va asigurati ca puteti face asta. Este important sa ajungeti la ora stabilita pentru programare si nu mai devreme, intrucat apoi veti fi nevoita sa stati mai mult timp in centru.

Ce trebuie sa iau cu mine ?

Este important sa retineti ca , daca anterior ati mai efectuat mamografii sau examene cu raze X, va rugam sa le aduceti cu dumneavoastra.
Va trebui sa contactati spitalul sau clinica unde ati facut aceste teste si sa obtineti copii dupa aceste documente pentru a le putea aduce cu dumneavoastra.
De asemenea, poate fi util sa aduceti ceva de citit, intrucat pacientele pot petrece uneori mai mult timp in centru daca vor efectua mai mult de un test.

Cum trebuie sa ma imbrac ?

Imbracati-va cu articole confortabile, de preferinta din 2 piese separate, intrucat va trebui sa va dezbracati bluza si sutienul pentru o examinare fizica si efectuarea testelor.
Evitati aplicarea de pudra de talc, deodorant sau parfum intrucat acestea pot influenta rezultatele anumitor teste.

Pot sa aduc o ruda sau un prieten la clinica ?

Da. Tot personalul clinicii recunoaste faptul ca o vizita la clinica de consultatii a afectiunilor mamare poate repezenta un moment de ingrijorare.
O ruda sau un prieten sunt bineveniti.
Am face recomandarea sa nu aduceti copii cu dumneavoastra la clinica pentru propriul confort si al copilului dumneavoastra. In orice caz, daca acest lucru nu este posibil, sugeram sa aduceti un prieten sau o ruda pentru a avea grija de copii in timp ce dumneavoastra veti fi examinata.
Pot exista zone in care prezenta insotitorilor nu este permisa.
Daca reveniti la clinica prentru rezultate va recomandam sa fiti insotite de o ruda sau un prieten.

Ce se intampla atunci cand ajung la Centrul de Senologie?

Atunci cand va inregistrati, vi se va solicita datele personale si de contact. Va veti intalni cu un medic, membru al echipei noastre, care va va solicita detalii despre simptomele pe care le manifestati si care va efectua o examinare fizica. Dupa examinare, medicul poate decide daca trebuie sa efectuati cateva teste, cum ar fi o mamografie, ecografie sau biopsie. Daca este posibil aceste teste vor fi efectuate in aceeasi zi cu programarea la clinica. Un asistent medical al Centrului de Senologie va fi disponibil pentru a oferi informatii si asistenta.

Ce teste este posibil sa efectuez ?

In functie de varsta si de simptomele manifestate de dumneavoastra este posibil sa efectuati o mamografie sau o ecografie mamara.
Anumite persoane pot efectua ambele teste

. Dupa o mamografie sau o ecografie, medicul poate decide sa preleveze o proba din nodulul mamar, fie biopsie cu ac taietor, fie prim biopsie aspirativa cu ac fin.

Ce reprezinta o evaluare tripla ?

Evaluarea tripla inseamna urmatoarele : - Veti fi examinata de un chirurg specialist in interventii mamare
- Veti efectua o mamografie si/sau ecografie
- Veti fi supusa unor biopsii cu aca taietor sau unei biopsii aspirative cu ac fin

Este d retunut faptul ca nu toate pacientele care se prezinta la Centrul de Senologie al Spitalului Clinic Sf. Maria necesita evaluare tripla.