Complicatii

În anii ‘70, mortalitatea perioperatorie în interventia de rezectie hepatica era citata în jurul valorii de 20%, de obicei din cauza sângerarii necontrolabile si insuficientei hepatice postoperatorii. Îmbunatatirile în întelegerea anatomiei ficatului, selectarea pacientului, si, de asemenea, progresele în tehnicile chirurgicale si de anestezie  precum si imbunatatirea aparaturii au contribuit la o reducere a mortalitatii perioperatorii, cotate la aproximativ 3%, desi pacientii cu  boala hepatica parenchimatoasa (de exemplu, ciroza) au rate în mod semnificativ mai mari de complicatii.

Normele conventionale chirurgicale sugereaza ca, la pacientii tineri (sub 40 ani) cu parenchim hepatic normal, este posibila rezectia a pâna la patru segmente hepatice în valoare de pâna la 50-60% din masa totala hepatica, desi supravietuirea dupa rezectia a 80% din masa hepatica este posibila si citata in literatura. 

Cu toate acestea, ocazional, pacientii dezvolta insuficienta hepatica semnificativa postoperatorie dupa rezectii în aparente conditii de siguranta, în special la cei care consuma cantitati semnificative de alcool. 

În prezent, nu exista nici un singur test care va indica suficient de precis posibilitatea de insuficienta hepatica postoperatorie, iar evaluarea este facuta pe baza de analize de laborator, investigatii radiologice, teste cantitative, si decizia echipei chirurgicale.

Majoritatea pacientilor care se prezinta pentru interventie chirurgicala de rezectie hepatica au parenchimul hepatic normal, însa dat fiind ca Romania se gaseste intr-o zona endemica de hepatita virala, prevalenta tumorilor primare hepatice si a cirozelor este mai crescuta comparativ cu alte zone. 

Acei pacienti cu boli hepatice cronice subiacente au un risc crescut de insuficienta hepatica postoperatorie si necesita o evaluare preoperatorie mai detaliata a functiei hepatice.