Evaluarea preoperatorie

Evaluarea preoperatorie trebuie sa fie adaptata la nevoile fiecarui pacient, pe baza co-morbiditatilor generale si a functiei hepatice. 

Pacientii fara boala hepatica parenchimatoasa sunt evaluati ca pentru orice interventie majora intra-abdominala. 

Cu toate acestea, pacientii cu afectiuni hepatice au un risc semnificativ crescut de a dezvolta insuficiente multi-organ, inclusiv insuficienta cardiaca, tulburari de schimb de gaze, sângerare sau insuficienta renala ceea ce  justifica astfel o evaluare mai detaliata. Aceasta poate include testarea functiei pulmonare, analize de gaze în sangele arterial si ecocardiografie. 

Un numar semnificativ de pacienti care se prezinta pentru rezectie de metastaze hepatice primeste sau a primit chimioterapie neo-adjuvanta, care ar putea reduce rezerva cardiaca functionala, fapt care implica de asemenea necesitatea unei evaluari mai atente. 

De interes special sunt conditiile care cauzeaza o crestere a presiunii venoase cardiace si centrale drepte (CVP), care creste în mod semnificativ riscul de sângerare intraoperator. 

Comunicarea timpurie cu echipa de chirurgi, va identifica cazurile cu un nivel ridicat al riscului de sângerare intraoperatorie, rezectie largita, sau insuficienta hepatica post-operatorie.