Indicatii pentru rezectia hepatica

Indicatia cea mai tipica pentru rezectia hepatica este o tumora maligna. Tumorile pot fi primare (dezvoltate în ficat) sau metastatice (dezvoltate într-un alt organ , apoi migrate la ficat). Majoritatea metastazelor hepatice provin de la rectocolon. Tumora unica sau tumorile multiple, limitate la partea stânga sau dreapta a ficatului sau chiar bilateral, pot fi cu succes rezecate cu sanse de supravietuire la 5 ani de pâna la 60%. 

Tumorile benigne ale ficatului (chist, adenom, hemangiom) pot fi de asemenea gestionate cu succes de rezectia hepatica, iar daca locatia tumorii benigne este superficiala si de dimensiuni reduse, operatiunea poate fi efectuata laparoscopic (prin mici incizii în abdomen prin care se introduce o camera video).

Rezectia hepatica este, de asemenea, utilizata în gestionarea  tumorilor hepato-biliare primare benigne si maligne, donarea pentru transplant si, ocazional, in trauma hepatica.

Rezectiile hepatice sunt, de asemenea, efectuate la persoane care doresc sa doneze o parte din ficatul lor catre o persoana apropiata (transplant de ficat de la donator viu).