Tehnici chirurgicale de rezectie hepatica in clinica noastra

Scopul chirurgical este acela de a exciza partea bolnava a ficatului, pierdere de sânge minima, in limite oncologice si lasând suficient ficat sanatos, pentru a evita insuficienta hepatica si pentru a permite regenerarea. Procedurile laparoscopice sunt mult mai putin comune decât procedurile deschise, dar sunt recunoscute pentru chisturi hepatice sau metastaze solitare periferice.

Preoperator, localizarea exacta  a tumorii  si anatomia vasculara este obligatoriu sa fie confirmate cu examinarile computer tomograf (de asemenea utilizat pentru a exclude raspândirea extra-hepatica) ultrasonografie cu substanta de contrast si rezonanta magnetica nucleara sau tomografie computerizata cu emisie de pozitroni, permitând planificarea abordarii chirurgicale.

In functie de cantitatea de tesut tumoral indepartat rezectiile hepatice sunt majore sau minore, iar in functie de respectarea sau nu a unor repere anatomice intrahepatice, rezectiile pot fi anatomice (reglate) sau neanatomice (atipice).

Tehnicile chirurgicale variaza, in functie de patologie, de la enucleerea tumorii – in cazul hemangioamelor, la rezectiile amintite, in functie de marimea, numarul si dispunerea tumorilor.

Distrugerea tumorilor prin -arderea- acestora sau termoablatie (cu ultrasunete sau radiofrecventa) permit un minim sacrificiu de tesut hepatic, fapt important la pacientii cu boli hepatice asociate, la care rezectiile tumorale pot determina instalarea postoperatorie a insuficientei hepatice. De asemenea, aceste tehnici permit distrugerea metastazelor care prin dispozitia lor in multiple segmente hepatice ar face imposibila extirparea lor datorita sacrificiului inacceptabil de mare de tesut hepatic sanatos, reprezentand unica alternativa terapeutica.

Tehnicile moderne de rezectie hepatica asociate uneori la acelasi pacient cu termoablatia, utilizate in serviciul nostru necesita doar extrem de rar, si la un numar restrans de pacienti administrarea de sange in postoperator.